<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=451006288588978&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
fyring-fossil-olje02.jpg

Fyring med fossil olje skal ut – hva tjener du på å bytte ut oljekjelen?

Regjeringen har slått fast at fyring med fossil olje blir forbudt innen 2020. Dette kan du tjene på.

I klimaforliket juni 2012 ble det foreslått at Norge ikke lenger skal tillate privat fyring med fossil olje fra 2020 av. Forslaget ble tatt opp til høring i begynnelsen av året, og har nå blitt avgjort: fyring med fossil olje skal ut.

Dette er ikke nødvendigvis bare dårlig nytt for deg med oljekjele. Vi har samlet grunnene til at du tjener mer enn du taper på å kaste oljekjelen på søppelfyllingen.

Hva skjer med oljekjelen?

Oljekjelen din kommer fortsatt til å være lovlig, men du vil ikke lenger kunne bruke fossil olje til å fyre med. Kanskje tenker du at det er usannsynlig at noen vil komme på døra og sjekke hva du fyrer med, og det kan nok stemme, men et forbud kommer også til å bety at det blir vanskelig å oppdrive fossil olje. 


Last ned vår guide og finn ut hva du bør gjøre med oljekjelen.


Med mindre du har lyst til å bli fossiloljens Al Capone, og drive omfattende smuglerdrift, kan du bytte til biofyringsolje. Den er mye mer miljøvennlig, og er et helt greit alternativ. Det er likevel ikke den aller beste løsningen, i hvert fall ikke på sikt.

Selv om du kan oppdrive alternativ olje, er selve oljekjelen ganske stakkarslig teknologi. De fleste oljekjeler er som regel utdaterte, utnytter ikke energien spesielt bra, og har dessuten en tendens til å lekke. De installeres fortsatt rundt omkring, men oljekjelens storhetstid er nok forbi. 

Oljekjelen lekker penger

For hvert år som går med en ineffektiv varmeløsning i huset ditt skriver du saftige sjekker du egentlig kunne ha beholdt. Jo dårligere energien blir utnyttet, jo mer må du varme opp, og jo mer må du dermed betale for oppvarmingen.

Ved å for eksempel bytte til varmepumpe sparer du tusener av kroner i året, siden det er mye mer effektiv teknologi. Det vil ta noen få år å tjene inn installasjonsutgiftene, men nettopp derfor er det smart å være tidlig ute, og ikke vente til et eventuelt forbud av din nåværende løsning.

Du kan få betalt for å kjøpe noe bedre

Når regjeringen først er ute med pisken i form av forbud, har de også anskaffet en ganske betydelig gulrot. Gjennom statsforetaket ENOVA kan du søke om støtte til å installere en ny varmeløsning. Du kan få utbetalt alt fra 10 000-40 000 kroner, avhengig av hva du velger.

Vi kan se for oss at disse tilskuddene kommer til å endres dersom et forbud trer i kraft, så det er smart å søke så tidlig som mulig.

Til slutt er det jo greit å nevne at regjeringen er ute etter å forby fossil fyring av en grunn. Klimaet blir ørlite grann verre for hver person som sender mer karbondioksid ut i atmosfæren, og det kan være fint å vite at du er en del av løsningen, og ikke problemet. Naturen tjener på at du bytter ut oljekjelen også.

Hvilket

Hege Solberg

Skrevet av Hege Solberg

Hege Solberg er markedskoordinator i CTC.