Det ser ut som nordmenn virkelig har fått øynene opp for energieffektive varmeløsninger. Ved inngangen til 2018 var det solgt over én million varmepumper i Norge. Delvis skyldes nok dette at mange med fossil oljefyring skynder seg å skaffe nye løsninger innen forbudet trer i kraft i 2020. Men det er ikke hele forklaringen. For mange handler det rett og slett om et frivillig ønske om å spare både penger og miljøet. Det er nemlig svært mange fordeler ved å varme boligen med varmepumpe.

Hvorfor varmepumpe?

Kort fortalt fungerer en varmepumpe ved å bruke små mengder strøm til å forflytte (eller pumpe om du vil) energi fra ett sted til et annet. Dette er mye mer effektivt enn å produsere varmen direkte gjennom strøm (eller andre varmekilder), og leder dermed til lavere forbruk. Noen bergvarmepumper kan faktisk kutte hele 85 % av fyringsutgiftene!

I artikkelen over får du hele ti grunner til å investere i varmepumpe, så vi skal her bare trekke frem fem:

  • Økonomi – Med lavere forbruk får du en mye mer behagelig strømregning.
  • Inneklima – Varmepumper som bruker vannbåren varme unngår å spre støvpartikler, noe som gjør dem veldig gunstige for allergikere og astmatikere.
  • Miljø – Ettersom varmepumpene bare bruker litt strøm, og ellers utnytter energi som allerede finnes i bakken eller i luften, er det blant de mest miljøvennlige varmeløsningene som finnes.
  • Fleksibilitet – Hvis du ønsker å inkludere andre energikilder i tillegg, er det mye lettere for varmepumper enn for elektrisk oppvarming. Dessuten kommer de fleste varmepumper med smarte funksjoner, som for eksempel automatisk nattsenking, utekompensering og feriemodus.
  • Varmtvann – En varmepumpe kan via en innedel (også kalt systemtank), kobles direkte til varmtvannsberederen din. Varmepumpen kan da ta seg av varmtvannsbehovet i samme slengen som resten av oppvarmingen.

For en nærmere innføring i hva du kan spare ved å bytte til varmepumpe, ta en titt på følgende artikler, der vi går gjennom potensiell sparing for forskjellige typer varmepumpe:

Det er nemlig tre hovedkategorier av varmepumpe, med litt forskjellige fordeler og ulemper.

Forskjellige typer varmepumpe

De tre varmepumpene skiller seg ved hva slags fornybar energi de bruker, og hvordan de distribuerer den. Som med de fleste ting her i verden er noen mer effektive enn andre, i bytte mot høyere installasjonspris. Beslutningen burde derfor avgjøres av hvor langsiktig du er villig til å planlegge.

Luft–luft-varmepumpe

Dette er langt på vei den vanligste formen for varmepumpe ettersom den er enkel, rimelig, og har vært på markedet lengst. Det er simpelthen en vifte som omgjør uteluft til varmluft. Har du en liten og åpen leilighet kan denne fungere godt, men ettersom den ikke kobles opp til noe vannbårent varmesystem har den vanskelig for å varme opp større boliger, og er mindre energieffektiv enn de andre to variantene.

Luft–vann-varmepumpe

Der luft–luft-varianten pumper luften direkte inn i rommet, utnytter luft–vann-varmepumpe et vannbårent varmesystem til å distribuere varmen rundt i hele boligen. Det gjør at energien utnyttes mye bedre, og fører dessuten til bedre inneklima. Ulempen er at med mindre du har vannbåren varme fra før, vil installasjonen koste mer.

Væske–vann-varmepumpe

Dette er den mest effektive varmepumpen, og den vi anbefaler dersom du er inneforstått med at den vil ta litt lenger tid å spare inn. Her legges væskefylte rør under jorden, inne i fjell eller under vann, og varmes naturlig opp derfra. Videre distribueres varmen gjennom vannbårent varmesystem. Uansett hvor kaldt det blir vil væske–vann-varmepumpen kunne dekke hele varmebehovet til boligen, i bytte mot svært lite strøm.

Praktisk informasjon

Det er i hovedsak to ting du må huske på når du skal installere varmepumpe: støtte og plassering. Vi kan begynne med støtten.

Ettersom regjeringen ønsker at flere skal benytte seg av energieffektive varmeløsninger, kan du nemlig få støtte fra Enova. Vi trenger ikke gå i detalj på hvordan (det har vi egne artikler om), men både varmepumpen selv, vannbårent varmesystem, og fjerning av gammel løsning kan kvalifisere deg for pengestøtte. Her er det snakk om femsifrede beløp, så det kan være store penger å spare – og du får som regel mer, jo dyrere løsning du velger. Husk derfor å ta vare på all dokumentasjon.

Så skal vi til slutt snakke litt om plassering av både inne- og utedel. Utedel gjelder kun for variantene som bruker luft som varmekilde, og her er det noen feller man kan gå i. For det første lager utedelene litt lyd, selv om denne nå er betydelig mindre sjenerende enn eldre varianter. Pass derfor på at den ikke står utenfor soverom til hverken deg eller naboen, da det først og fremst er i nattens stillhet at lyden vil høres. Sørg også for å feste den godt til bakken, slik at du unngår vibrasjoner. Mens luft–luft-pumper kan bygges inn, er det ikke mulig med luft–vann. Du kan derimot vurdere å legge til et tak, for å beskytte den mot snø og regn.

Innedelen plasseres gjerne på teknisk rom, i kjellere eller på vaskerom, der man uansett har ting som varmtvannsberedere og vaskemaskiner. Den kan sammenlignes med et lite kjøleskap, og vil som med kjøleskap iblant skape en svak durelyd. Det er lurt å ha innedelen så nærme utedelen som mulig, så tenk på begge deler samtidig når du velger hvor de skal plasseres.

Hva nå?

Nå har du altså litt grunnleggende informasjon om varmepumper. Er du interessert i å lese litt om fremgangsmåten for å skaffe din egen? Vi har en enkel tretrinns guide for hva du må gjøre. Den kan du lese her:

 

New Call-to-action

Abonner på bloggen:

Motta oppdatert informasjon om varmepumper og varmeløsninger i din innboks, én gang i måneden.

Facebook LinkedIn Twitter Google Plus